STIRI

ZEFA, Târgul de zootehnie al României

22/06/2015

 Târgul de zootehnie al României

Genetica de vârf, peste 200 de capete de animale expuse, peste 100 de companii si institutii expozante cu ultimele tendințe privind tehnologiile de creștere și hrănire a animalelor, echipamente și mașini pentru fermele zootehnice, premii in valoare de 10 000 de euro la concursurile de animale de rasă sunt principalele coordonate ale Târgului internațional de zootehnie ZEFA.

Expoziția Internațională de animale de rasă și echipamente pentru zootehnie, ZEFA, primul eveniment  expozițional al României dedicat exclusiv sectorului zootehnic,va avea loc în perioada 26 – 29 iunie 2015 în zona de nord a României.

La ZEFA, în centrul atenției va fi genetica de vârf șiexemplarele cele mai performante din rasele de bovine, ovine, caprine și cabaline. Organizatorii estimează o prezență de peste 200 de capete de animale din rase reprezentative. Evenimentul este completat de prezentarea tehnicilor de creștere și hrănire a animalelor, sisteme de furajare și producția furajelor și prezentarea noutăților în materie de echipamente, utilaje și mașini pentru fermele zootehnice.

Amplasamentul expoziției nu este întâmplător, pentru organizarea acestuia s-a ales aerodromului Floreni din Dorna Candrenilor, în imediata vecinătate a orașului Vatra Dornei și la granița a două regiuni importante pentru zootehnia românească: Moldova și Transilvania.

În acest bazin geografic exploatațiile zootehnice reprezintă 44.32% din efectivul de bovine din România, 32.3% din efectivul de ovine și caprine din România și 40.61% din efectivul de cabaline din România. 

ZEFA 2015, concept nou pe zona de agribusiness din Romania, aduce în fața fermierilor, specialiștilor din domeniu cât și în fata publicului larg tot ce are mai bun și mai frumos zootehnia românească. Participarea fermierilor în cadrul expoziției cu animale de rasă de mare valoare genetică și productivă oferă o imagine pozitivă privind posibilitățile de a demara o afacere în sectorul creșterii și exploatarii animalelor, implementarea de modele economice de succes și îndrumarea în vederea ameliorarii valorii genetice a animalelor.

Prezența animalelor din majoritatea speciilor și raselor exploatate în România face din ZEFA un punct de atracție pentru toate categoriile de public.

La ZEFA vor fi expuse rase de vaci de lapte care impresionează prin producții ridicate de lapte, procent de grăsime și proteină, raportate atât la zi de producție cât și pe lactație. Vom descoperi în expozitie Holstein, Red Holstein, Flechvieh, Montbeliard, Jersey

Rasele de vaci pentru carne vor fi bine reprezentate la ZEFA pentru a promova importanța randamentului la tăiere și atenția acordată calității și texturii cărnii. În expoziție vom întâlni bovine pentru carne Charolaise, Angus si Blanc Blue Belge.

Bineințeles nu vor lipsi rasele consacrate la noi în țară, Bruna, Balțata Românească, Pinzgau de Transilvania, rase care au sprijinit zootehnia românească prin rezistenta și prin capacitate de adaptare.

De asemenea foarte bine vor fi reprezentate in expozitie si mioarele.Pe langa rasele de ovine binecunoscute la noi prin traditii si folclor– Turcana, Tigaie si Karakul fermierii si vizitatorii vor putea admira exemplare de ovine din rase de import specializate atat pentru productia de lapte (Rasa Friza) dar si  in productia de carne(Dorper, Texel, Suffolk). Nu vor lipsi din aceasta categorie nici caprele si ele de de mare diversitate coloristica si productiva.

Pentru pasionații de cai ne bucurăm sa anunțăm ca se vor putea delecta cu armăsari impresionanți din rasele Ardenez, Semigreu Romanesc, Cal de Bucovina, Hutul, maiestuosul Lipitan si Shagya Arab.

Premii in valoare de 10 000 de euro la concursurile de animale de rasă din cadrul ZEFA

            În cadrul evenimentului se va organiza concurs de animale de rasă jurizat de o comisie de bonitare formată din specialiști în domeniu. În urma concursului, animalele declarate câștigătoare vor fi premiate pe măsura performanțelor genetice și productive cu premii consistente, a căror valoare cumulată depășește 10.000 euro.

            Premiile vor fi oferite de către companiile COW GENETICS, BIAGEN SELECT, BENTLEY Romania, CARGILL NUTRITIE ANIMALA, SEMTEST Craiova, INCDBNA Balotesti, CTE SOLUTION, ROMBERFILL, SANO FURAJARE MODERNA, REAL DEAL.

            Premierea se va face pe specii și categorii de producție, respectiv bovine de lapte, bovine pentru carne, ovine, caprine, cabaline. Festivitatea de premiere se va desfășura pe ringul de concurs, luni 29 iunie.

Expoziţia ZEFA este adresată crescătorilor de animale din întreaga ţara şi oferă fermierilor acces la informaţii de ultimă oră prin intermediul conferinţelor şi prezentărilor făcute de companiile specializate şi specialişti la standurile expoziţionale.

Târgul de zootehnie al României, ZEFA este organizat în parteneriat cu: Consiliul Județean Suceava, GAL Valea Dornelor, FCBCR - Federaţia Crescătorilor de Bovine Carne din România, AGCTR - Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România, ACBCR - Asociaţia Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, Asociația Angus.Ro, Asociația Holstein.Ro, Asociaţia Crescătorilor de Vaci "Balţată Românească" Tip Simmental, CAPRIROM - Asociația Națională a Crescătorilor de Capre din România, Federația Națională a Crescătorilor de Ovine ROMOVIS, Asociația Aberdeen Angus România, Asociația Agricultorilor Maghiari din România, Federația Oierilor de Munte din România, Asociația Fermierilor din România, Federația Agricultorilor de Munte "Vatra Dornei", asociațiile județene  ale crescătorilor de taurine și ovine din județele limitrofe evenimentului,

Informaţii suplimentare despre ZEFA se pot obţine de pe pagina web www.zefa-expo.ro.