STIRI

PROVINO IASI – un eveniment profesionist, complet, pentru industria vinului din Romania

16/10/2012

Festivalul de Vin, Arta si Gastronomie PROVINO va avea loc in acest an la Iasi in perioada 6 – 9 decembrie, la PALAS Iasi Lifestyle Center. Preocuparea pentru crearea si mentinerea unui standard foarte ridicat al festivalului a determinat alegerea lunii decembrie pentru organizarea PROVINO, avand in vedere programul de manifestari de mare atractivitate pentru publicul larg si perioada propice pentru organizarea de evenimente profesioniste dedicate vinului si gastronomiei.

„In luna decembrie, in paralel cu intensificarea manifestarilor dedicate cultivarii spiritului, disponibilitatea publicului larg de participare la evenimente este mai mare datorita unui program mai relaxat al vietii productive, motiv pentru care am decis sa venim in intâmpinarea acestuia cu evenimente dedicate, prin intermediul PROVINO. Totodata, luna decembrie pregateste, prin activitatile si traditiile pe care le cultiva, sfârsitul si inceputul anului calendaristic. in aceasta perioada viile si cramele sunt pregatite pentru un nou an iar viticultorul are mai putine lucrari de realizat in vie. Avem o confirmare larga de participare a producatorilor si specialistilor din industria viti-vinicola româneasca, oenologi, somelieri, degustatori autorizati si Cavaleri ai Vinului, care vor impartasi vizitatorilor PROVINO din cunostintele lor si din secretele vinului, si vor avea in acelasi  timp ocazia de a gasi un ragaz pentru sine si de a privi rezultatele obtinute pe intreg anul prin prezentarea unor vinuri bune, de calitate. Pregatim pentru luna decembrie cel mai complet festival de vin din România de pâna acum, cu o suita de evenimente de care dorim sa va bucurati si pe care va invitam sa le descoperiti la Iasi”, a declarat Florin Mindirigiu, director general ABplus Events, organizatorul Festivalului de Vin, Arta si Gastronomie PROVINO.

Impreuna cu specialistii din organizare, am structurat evenimentul pe cateva mari domenii:

PROVINO – EXPOZITIE SI DEGUSTARI DE VIN
eveniment la care participa producatori mari din industria vinului, industria conexa si gastronomie. Zilnic vor avea loc câte patru sesiuni de degustari de vinuri, realizate de     membri ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din România, cu sprijinul somelierilor din OSR 2011

  • “INVATA DESPRE VIN” – serie de evenimente dedicate invatarii continue sau initiatilor in arta vinului.
  • “SCOALA VINULUI” – vom continua traditia organizarii la Iasi a evenimentului, in zilele de vineri, 7 decembrie, si sâmbata, 8 decembrie. Acesta se va bucura de lectori importanti:     Valeriu V. Cotea, Catalin Paduraru, Marian Timofti, Catalin Zamfir.
  • TUTORED TASTINGS – introducem un concept nou pentru evenimentele de vin, respectiv seminarii de specialitate, fiecare de câte 90 de minute, pe durata carora partea teoretica va fi imbinata cu partea practica.

Temele abordate in zilele de 7, 8 si 9 decembrie vor fi diverse, de interes pentru initiatii in     arta vinului, iar dintre acestea amintim: “Vinuri baricate si vinuri nebaricate”, “Vinuri din Lumea Noua”, “Vinuri premiate cu aur”, “Imperial Brunch – sampania si vinurile spumante”, “Vinurile cupajate si vinurile necupajate”, “Istoria podgoriilor din Romania”

Lectorii care vor sustine prezentari pe temele amintite sunt: Valeriu V. Cotea, Catalin Zamfir, Catalin Paduraru, Cintia Colibaba, Liviu Grigorica, Gheorghe Craciunescu, Traian Mihail Petrea.

“SEARA LA PROVINO”
in serile de vineri si sâmbata nu incheiem PROVINO la ora 19.30, asa cum poate multi vizitatori obisnuiesc, ci continuam petrecerea pâna târziu, intr-un cadru rafinat si elegant.

  • Seara ART, WINE & GASTRONOMY – am pregatit 10 tipuri de vin la degustare, cu sprijinul producatorilor de vin din festival, si asistenta degustatorilor autorizati Gheorghe Craciunescu si Traian Mihail Petrea. Somelierii din OSR 2011 vor prezenta vinurile iar bucatarul Dan Boerescu va realiza show-ul gastronomic, alaturi de bucatarii spectaculosului restaurant “La Castel” din Iasi. Amfitrionul acestei seri va fi actorul Adrian Paduraru.
  • BLACK & WINE PARTY – petrecere dedicata tinerilor, realizata intr-un concept nou, marca ABplus Events, in parteneriat cu KISS FM. Aceste petreceri vor reuni in jur de 500 de tineri dornici a petrece, dansa, degusta vinuri si produse culinare intr-un cadru neconventional, acela al unei expozitii

IUBESC PROVINO,
pentru tot ceea ce inseamna si, in plus, pentru:

  • CONFERINTA HORECA – va avea loc in prima zi a PROVINO si va avea ca invitati speciali manageri din domeniul hotelier, arhitecti, somelieri, oenologi, proprietari de restaurante si cafenele,
  • EXPOZITIA DE ARTA– va fi organizata pe intrega durata a festivalului PROVINO. Timp de patru zile expozitia va reuni pentru prima data opere din colectiile particulare ale iubitorilor de arta ieseni. Vor fi expuse alaturi de opere de arta contemporana si lucrari celebre semnate de: Stefan Luchian, Corneliu Baba, Eugen Stefan Bousca, Octav Bancila si Mihai Camarut,
  • EXPOZITIA GASTRONOMICA – vor fi prezente maxim 10 restaurante iesene care isi vor prezenta produsele si serviciile,
  • WINE SHOP – magazin specializat organizat la iesirea din expozitia PROVINO, de unde vizitatorii vor putea achizitiona la pret de producator vinurile prezente in festival,
  • KIT-ul PROVINO – va fi inmânat vizitatorilor la intrarea in festivalul PROVINO,

si pentru oamenii cu care ne vom intâlni la PROVINO, carora le multumim,

prof. dr. Valeriu V. Cotea, Presedinte Onorific al Festivalului PROVINO, presedinte al al Patronatului National al Viei si Vinului si expert al Organizatiei Internationale a Viei si Vinului

Marian Timofti, Presedinte OSR 2011

reprezentanti ai producatorilor de vin

bloggeri si mass-media de specialitate

membri ai ADAR: Catalin Paduraru, Gheorghe Craciunescu, Traian Mihail Petrea, Liviu Grigorica, Catalin Zamfir

somelieri membri in OSR 2011

membri ai  Ordo Equestris Vini Europae – Consulatul României – Legatul Iasi

studenti, masteranzi si doctoranzi si profesori ai USAMV Iasi – Facultatea de     Horticultura – Catedra Oenologie

manageri HoReCa si specialisti in domeniu

artisti plastici si colectionari

si tuturor celor care lucreaza in acest eveniment !

PROVINO IASI va reprezenta cu siguranta si anul acesta, un nou reper de calitate pentru evenimentele de vin din Romania!

Puteti consulta programul complet al evenimentului aici