STIRI

Conferinta RIFF 2011: despre viitorul arhitecturii

Conferinta RIFF 2011: despre viitorul arhitecturii

28/11/2011

Cu un invitat din viitorul arhitecturii - Werner SOBEK - si peste 700 de participanti, RIFF 2011 a incheiat seria evenimentelor organizate de ABplus Events si Ordinul Arhitectilor din Romania in acest an. Conferinta de Arhitectura RIFF a reusit sa expuna in 2 zile de dezbateri (21 si 22 noiembrie 2011, la JW Marriott Grand Hotel Bucuresti) cele mai noi tendinte si solutii sustenabile in domeniile Acoperisuri, Fatade, Pardoseli si Izolatii si sa aduca in atentia arhitectilor proiecte originale si viziuni asupra spatiului construit.

Invitatul special al conferintei, Werner Sobek, a impartasit din experienta sa la ILEK, Universitatea din Stuttgart, (Institute of Lightweight Structures and Conceptual Design) iar prezentarea  sa a cuprins rezultate ale cercetarilor si proiecte dezvoltate in ultimii ani: “Triple Zero Houses” (Zero Energy consumed, Zero Emission produced, Zero Waste generated”), “Energy – plus Houses”, “Vacumatics” (vacuum stabilized covers, facades and structures) s.a.

"In contextul in care consumul de resurse naturale depaseste media in Europa Centrala si America, arhitectilor si urbanistilor le revine o mare responsabilitatea in ceea ce priveste viitorul ce vizeaza sustenabilitatea mediului inconjurator si evolutia tehnologiei la nivelul constructiilor", a declarat Werner SOBEK.

"A vorbi despre o renastere in domeniul arhitecturii, o renastere necesara si predictibila, nu este o utopie. Discursul despre calitatea arhitecturii este extrem de important, si anume ca aceasta sa treaca de la conditia de exceptie la obisnuinta si regula, de la afacere la responsabilitate, de la impresie la certitudine", a declarat  Serban TIGANAS, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.

Conferinta de Arhitectura RIFF a reunit arhitecti din toate regiunile tarii si invitati din Germania, Belgia, Olanda, Rusia, Danemarca, Suedia, Bulgaria, Elvetia, Austria, Ungaria si Romania, laureati ai unor prestigioase concursuri internationale de arhitectura, castigatori ai World Architecture Festival Barcelona, Mies van der Rohe Award sau RIBA International Award.

Arhitecti invitati si prezentari sustinute  la Conferinta de Arhitectura RIFF 2011:

Werner SOBEK, Invitat Special RIFF 2011, despre „Arhitectura de maine” | Mario KUIBUS, „Fatadele - efectele finale ale unor povesti unice” | Jan AMMUNDSEN, de 3 ori laureat al “RIBA European Award” si “RIBA International Award”, despre „Potentialul si Energia spatiului de construit” | Radu TEACA despre „Modelari ale spatiului” | Hans MURMAN, castigatorul World Architecture Festival Barcelona 2009, despre „Fatade oferite de natura” | Michel TOMBAL, laureat al “Dutch Design Awards 2010”, despre „Labirintul experientelor” | Serban TIGANAS, Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania – „Arhitectura incotro” si „Mai mult decat transparenta” | Vladimir LABUTIN, autor al proiectului Hermitage Plaza din Moscova - „Fata-n fata cu orasul si cu istoria” | Oana BOGDAN si Leo VAN BROECK, nominalizati la Mies van der Rohe Award 2011, despre „Acoperisuri pentru 12 miliarde de oameni” si „Fatada ca interfata” | „Declinari in piatra” cu Alexandru BELDIMAN | Ulrik RAYSSE, Henning Larsen Architects Copenhaga, „De la idee la realitate” | Maciej LAPKOWSKI autorul proiectului "Crooked House", cladire care ocupa prima pozitie in topurile celor mai originale si inedite constructii din lume | Prof. Dr. Zeno BOGDANESCU, Decanul Facultatii de Arhitectura din Bucuresti, despre „Acoperis-Acoperiri” | Bogdan DEMETRESCU, despre „LUMINA si MATERIAL in proiectele de restaurare, reabilitare si reconstructie” | Rovana Karina MOGA GHEORGHE si Juan Calos NEGRETTI BRICENO, castigatorii ANUALEI de Arhitectura Bucuresti 2011, despre „Fatada - Integrare prin diferentiere” | Angelo ROVENTA, autor al conceptului de "Locuinta elastica" – „KATA” | Szabolcs GUTTMANN despre „Restaurarea fatadelor de la Palatul Arhiepiscopal Romano-Catolic din Alba Iulia” | Alex ADAM si Roger POP, despre „Antiteza” | Gunter KATHERL, despre „Interior-exterior si provocarile arhitecturii moderne”.

Cladiri reprezentative din intreaga lume si proiectele acestora expuse la RIFF 2011:

“Bankok Airport” si “Mercedez Benz Museum” - arh. Werner SOBEK | Bella Sky, Mddelfart Savings Bank,  Museum of Liverpool - arh. Jan AMMUNDSEN | Calabar Conference Center  -  arh. Ulrik RAYSSE | Crooked House Day –  arh. Maciej LAPKOWSKI| Hermitage Plaza - arh. Vladimir LABUTIN | Restaurant Tusen – arh. Hans MURMAN.

Producatori de top si furnizori de solutii pentru o arhitectura sustenabila, participanti la RIFF 2011:

Cei  mai importanti producatori de materiale de constructii din Romania si  principalii furnizori de solutii in arhitectura de pe piata din Europa au participat la Conferinta Nationala de Arhitectura  RIFF 2011 organizata de ABplus Events si Ordinul Arhitectilor din Romania.
SAINT – GOBAIN a fost Partenerul Oficial al Conferintei de Arhitectura RIFF 2011. Un numar de 33 de companii au ales sa-si prezinte cele mai noi realizari si produse in cadrul expozitiei tematice RIFF, in cadrul sectiunilor specializate sau la sesiunile de comunicari RIFF, astfel:

La cele doua sesiuni de comunicari RIFF un numar de 10 companii partenere au ales sa-si prezinte cele mai noi realizari, proiecte si produse, dupa urmatorul program:

Sesiunea II, 22 noiembrie 2011:  Saint-Gobain GLASS ("Reflexia arhitecturii in sticla"), Saint-Gobain RIGIPS („Rigitherm – solutie alternativa de termoizolare pentru pastrarea nealterata a fatadelor”), Saint-Gobain ISOVER ("Acoperisuri mansardate - noi cerinte legislative si solutii Isover”),  ADEPLAST ("Solutii moderne pentru reabilitarea cladirilor”), RINOL ("RINOL All in One").

Sesiunea I, 21 noiembrie 2011: VEKA ("Solutii plastice. Eficienta durabila"), SIKA ("Solutii Sika de la fundatie la acoperis”), KRONOSPAN ("OSB Superfinish: oriunde intre soft si hard"), BASF ("Sisteme si solutii inovatoare pentru constructii durabile), GUARDIAN ROMANIA ("Alegerea sticlei - succes sau esec?").
Partenerii RIFF 2011 au fost prezenti cu stand si in cadrul expozitiei tematice RIFF, unde si-au expus produsele si urmatoarele companii:  METRA EAST EUROPE, SOMFY, DELRO CONSULTING, BAUMIT, INTERNORM, ALU DESIGN, ALUTERM, SELVA FLOORS, NEOKEM, SKYLUX, ELPRECO, STONE, IRIDEX GROUP, TUBLUMINA IMPEX, RHEINZINK, ARMIX CONCRETE SOLUTION.
La Sectiunea Acoperisuri, sponsorizata de BEL PROFILE, arhitectul olandez Michel TOMBAL a fost invitatul special. Au sustinut prezentari: BEL PROFILE ("Seamtech. Acopera  in stilul tau”), LINDAB ("Lindab Buildings - Sistemul LMR 600"), TONDACH ("Tigla ceramica Tondach - traditie si modernitate"), METRA EAST EUROPE ("Sisteme profilate din Aluminiu").

Sectiunea Fatade, sponsorizata de ROCKWOOL, l-a avut ca invitat pe arhitectul danez Jan AMMUNDSEN. Au sustinut prezentari: ROCKWOOL ("Solutii sustenabile pentru izolarea fatadelor"), MCA ("Atribute ale fatadelor"), ELECTROMAGNETICA ("Efecte de culoare si manipularea luminii cu sisteme de iluminat cu LED”), ALUKOENIGSTHAL ("Inovatii pentru cladiri performante”), ALU DESIGN ("Alu Design, un nou concept de proiectare!"), INTERNORM ("Ferestre pentru case pasive”).

Lista completa a speakerilor Conferintei de Arhitectura RIFF si programul integral pot fi consultate pe site-ul oficial al evenimentului  www.ieriff.ro.

RIFF face parte din seria conferintelor nationale cu participare internationala organizate de ABplus Events si Ordinul Arhitectilor din Romania, alaturi de GIS si INGLASS.  Ne gasiti si pe pagina de Facebook Conferintele Nationale de Arhitectura.

Parteneri de Comunicare: Construction News.ro, Zeppelin
Parteneri Media: Igloo, Arhitext, Spatiulconstruit.ro